Najnovije
Hrvatska može biti jedan od glavnih proizvođača zdrave hrane u Europskoj uniji

Hrvatska može biti jedan od glavnih proizvođača zdrave hrane u Europskoj uniji

Hrvatska ima sve preduvjete da postane jedan od glavnih proizvođača zdrave hrane u Europskoj uniji, počevši od Slavonije, no za to je potrebna dosljedna primjena propisa EU i njihova uspješna primjena u našoj zemlji, istaknuli smo na konferenciji za medije u Požegi u utorak. Najavili smo da će stranka u idućem sazivu Europskog parlamenta dosljedno i detaljno provoditi strategiju „Od polja do stola“, koja je ključni dio Europskog zelenog plana. Predviđeni cilj je do 2030. godine smanjiti upotrebu kemijskih pesticida i rizika od njih za 50 posto, što hrvatska može postići bez problema. Na taj način ćemo zaštititi okoliš i zdravlje hrvatskih građana, poboljšati bioraznolikost i omogućiti oporavak prirodnih ekosustava te osigurati stabilnu opskrbu hranom proizvedenom u Hrvatskoj, za što najviše potencijala ima u Slavoniji.

Zalagat ćemo se za ograničenje upotrebe najopasnijih pesticida, kontinuirano podržavati korištenje biološke kontrole i integrirano upravljanje štetnicima kao alternativne metode zaštite bilja te promicati poljoprivredne prakse koje poboljšavaju zdravlje tla i biološku raznolikost i osigurati pomoć poljoprivrednicima u njihovom provođenju.  Zakon o održivoj uporabi pesticida iz 2022. godine predstavlja značajan korak naprijed u zaštiti zdravlja ljudi i okoliša od štetnih utjecaja pesticida je bitno unaprijedio legislativu, no treba osigurati njegovo provođenje pa ćemo voditi računa da se poljoprivrednicima osigura odgovarajuća pomoć u prilagodbi novim pravilima. To će biti jedan od naših prvih zadataka u novom sazivu Europskog parlamenta.

Također smo upozorili da gubitak kontrole Republike Hrvatske nad Petrokemijom, koja je kao jedini proizvođač umjetnih gnojiva strateški važna za našu zemlju, može dovesti u pitanje kvalitetu umjetnih gnojiva bez kojih za sad nema poljoprivrede. Hrvatska više nema kontrolni paket, što ostavlja stranom vlasniku mogućnost da zatvori tvornicu i rasproda opremu, nakon čega bi naši poljoprivrednici morali preći na manje kvalitetna uvozna umjetna gnojiva.