Postojeći projekt LNG terminala nije prihvatljiv ni transparentan

ORaH i Europska zelena stranka (EGP) će inzistirati na potpunoj transparentnosti financiranja i gradnje LNG terminala na Krku kako bi se izbjeglo da se ovim projektom ugrozi standard svih građana Hrvatske te zdravlje i egzistencija žitelja Kvarnera, a posebno Krka, istaknuo je Zorislav Antun Petrović, predsjednik ORaH-a na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak. 

Konferencija je organizirana nakon što je Thomas Waitz, zastupnik u Europskom parlamentu i član Izvršnog odbora Europske zelene stranke, posjetio otok Krk kako bi na licu mjesta utvrdio činjenice vezane uz projekt LNG terminala u Omišlju.

Waitz je podsjetio je da je zbog povlačenja privatnih investitora 107 milijuna eura osiguranih iz europskih kohezijskih i razvojnih fondova na početku trebalo činiti 27 posto ukupne investicije, a da je taj postotak trenutno narastao na gotovo polovicu, odnosno 45 posto posto iznosa koji bi se trebao investirati u LNG. “Iz projekta su se povukli svi privatni investitori, tako da je legitimno pitati je li projekt uopće isplativ”, istaknuo je zeleni europarlamentarac. Također je ocijenio neobičnim da se za projekt koristi studija utjecaja na okoliš napravljena za kopneni, a ne plutajući terminal, te da su dozvole izdane za kopneni terminal jednostavno proširene i za plutajući, premda je riječ o dva suštinski različita projekta. Po njegovim riječima nikakva sredstva Europske unije još nisu odobrena. “Tražit ću od Europske komisije ponovo razmatranje alokacije stredstava i upozoriti ih da je projekt drugačiji od onog što je bilo dogovoreno za financiranje”, najavio je Waitz te dodao da će zatražiti provjeru kriterija po kojima se novac dodijelio.

Petrović je najavio da će ORaH u suradnji s EGP-om pažljivo pratiti daljnji razvoj situacije i istaknuo da je energetska tranzicija jedna od ključnih tema s kojom koalicija Zelene ljevice, u kojoj su pored ORaH-a i politička plafforma Možemo! i Nova ljevica, nastupa na predstojećim izborima za Europski parlament. “Interes Hrvatske mora biti energetska neovisnost koju ćemo postići investiranjem u obnovljive izvore energije, a ne trošenjem novca da bi se omogućio dovoz tuđih energenata u Hrvatsku”, istaknuio je Petrović.

Pomorska biologinja Milvana Arko Pijevac upozorila je na potrebu dopunjavanja studije utjecaja na okoliš i upozorila da je tehnologija plutajućeg terminala iznimno štetna za okooliš, što je pokazala i studija rađena za sličan terminal u Trstu. Po njenim riječima ključni problemi su pothlađivanje okolnog mora i do 10 stupnjeva te rezidualni klor koji ugrožava morske organizme korištene za ljudsku prehranu. Također je podsjetila da javnost još uvijek ne zna koja će se tehnologija koristiti. Marijana Cvijetić Piršić, predsjednica udruge Eko Kvarner, ocijenila je javnu raspravu o studiji utjecaja na okoliš nedostatnom i ukazala da tijekom petosatne prezentacije u Omišlju izrađivač nije imao odgovore na jednostavna tehnička pitanja, počevši od količine klora koja će se koristiti pa do mogućnosti da se brod sam odveže u slučaju potrebe. Također je podsjetila da su i čelnici lokalne i čelnici regionalne samouprave protiv terminala.