Najnovije
Svjetski dan hrane -16. listopada

Svjetski dan hrane -16. listopada

Svjetski dan hrane je idealna prilika da se prisjetimo da još uvijek stotine milijuna ljudi gladuje, a istodobno bacamo gotovo trećinu proizvedene hrane, te da promislimo kako vlastitom prehranom možemo pomoći održivost našeg planeta

Premda se u svijetu svaki dan proizvede dovoljno hrane za cijelo čovječanstvo još uvijek svaki deseti žitelj našeg planeta gladuje, a istodobno se baca preko 1,5 milijarde tona godišnje – otprilike trećina sve proizvedene hrane. Ovaj trend je u porastu i predviđa se da će se 2030. baciti godišnje 2,1 milijardi tona hrane godišnje. Najviše problema s prehranjivanjem stanovništva imat će azijske i afričke zemlje u procesu industrijalizacije koje imaju stalni porast stanovništva.

Proizvodnja hrane ima utjecaja i na klimatske promjene – sve intenzivnije stočarstvo i transport hrane na sve veće udaljenosti imaju bitnog utjecaja na zagrijavanje našeg planeta. Kriza izazvana virusom COVID 19 pokazala je koliko je važno osigurati redovnu opskrbu hranom i zašto je bitno što je moguće više jesti sezonsku hranu koja je najkraćim putem došla od polja do našeg stola.