Najnovije
Zašto EU parlament podupire LNG terminal na Krku?

Zašto EU parlament podupire LNG terminal na Krku?

Premda projekt LNG terminala na Krku ne zadovoljava sve tražene uvjete Europski parlament je u srijedu izglasao popis Projekata od zajedničkog interesa (Projects of Common Interests) na kojem je i taj terminal. Projekt LNG-a je u suprotnosti s obvezama EU-a iz Pariškog sporazuma, a projekt podržava samo Hrvatska i stoga nema

Europski parlament je u srijedu izglasao popis Projekata od zajedničkog interesa (Projects of Common Interests) na kojem je i LNG terminal na Krku, premda ne zadovoljava sve potrebne uvjete da bi se uopće našao na popisu. Projekt LNG-a je u suprotnosti s obvezama EU-a iz Pariškog sporazuma, a projekt podržava samo Hrvatska i stoga nema prekograničnu podršku koju bi PCI trebao imati. Ovakvom popisu projekata usprotivila se grupacija Zelenih u Europskom parlamentu i predložila novi popis, na kojem nije bilo LNG terminala na Krku, no prijedlog su odbila 443 europarlamentarca (među njima i šest hrvatskih). Za micanje LNG terminala s popisa glasalo je 169 europarlamentaraca, od čega i četvoro iz Hrvatske, a među 36 suzdržanih bio je i jedan hrvatski europarlamentarac.

Thomas Waitz, supredsjednik Europske zelene stranke i zastupnik u Europskom parlamentu upozorio je nakon glasanja da Europski parlament ne može proglasiti klimatsku izvanrednu situaciju u Europi te sljedećeg trenutka dati zeleno svjetlo za nove projekte vezane za fosilna goriva. Naglasio je da će novac poreznih obveznika sada ići u financiranje plinovoda, plinskih terminala i frakiranje, umjesto da se ulaže u širenje obnovljivih izvora energije. „Zahtijevamo trenutnu reviziju kriterija za projekte od zajedničkog interesa kako bi budući projekti bili u skladu s klimatskim ciljevima Europskog zelenog sporazuma i pravednom tranzicijom”, zaključio je Waitz.

Popis Projekata od zajedničkog interesa uključuje prioritetne energetske infrastrukturne projekte koje promiče i financira Europska unija te sadrži projekte o električnim i pametnim mrežama, ali i one vezane za plin, naftu i CO2. Europska komisija objavljuje novi popis prioriteta svake dvije godine, te ih Europski parlament u cijelosti može prihvatiti ili odbiti. Oko 29 milijardi eura novaca Europskih poreznih obveznika namijenjeno je za samo 32 nova plinska projekta, što je paradoksalna suprotnost s proklamiranim ambicijama nove Europske komisije.

LNG terminal na Krku, jedan je od projekata uključenih u ovaj, ukupno četvrti PCI popis, trebao bi preuzeti milijune tona američkog plina dobivenog frakiranjem, tehnologijom proizvodnje iznimno štetnom za okoliš. ORaH smatra da je u interesu Hrvatske postizanje energetske neovisnosti, koju bi trebalo postići ulaganjem u obnovljive izvore energije, a ne potencijalno rizičnim ulaganjima u tehnologije koje ubrzavaju klimatsku krizu. K tome, terminal nema niti gospodarsku opravdanost, a niti potporu lokalnog stanovništva niti tijela lokalne i regionalne samouprave.