Najnovije
Održana izvještajna skupština – kreće Zeleni centar znanja

Održana izvještajna skupština – kreće Zeleni centar znanja

Na skupštini održanoj u nedjelju potvrdili smo godišnje izvještaje predsjednika i poslovne direktorice, izabrali novu predsjednicu nadzorgno odbora i predstavili Zeleni centar znanja, projekt u sklopu kojeg će se razmjenjivati iskustva i prikupljati informacije bitne za provođenje zelenih politika. Skup su pozdravile gošće iz stranaka s kojima surađujemo te putem videa supredsjednik Europske zelene stranke Thomas Waitz, koji je pozdravio naše napore u promoviranju zelenih politika u Hrvatskoj. Bedrana Ribo, zastupnica zelenih u austrijskom parlamentu, podsjetila je da je austrijska Zelena alternativa otvorena za suradnju, a Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, je istakla da je suradnja svih zelenih i zeleno-lijevih stranaka bitna da progresivne političke snage preuzmu vlast u Hrvatskoj. Kristina Vidan, predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju, najavila je spremnost na suradnju s drugim zeleno orijentiranim strankama dok je Marijana Sumpor, predsjednica Nezavisne liste Zagreb, podsjetila na dosadašnju suradnju i izrazila nadu da će i u budućnosti biti zajedničkih projekata.

Predsjednik stranke Zorislav Antun Petrović je podnoseći godišnji izvještaj za 2022. godinu istaknuo da je to bila godina konsolidacije u kojoj je stranka jačala kapacitete, potom ponajprije s koalicijskim partnerima iz Možemo, Zagreb je naš, Nove ljevice i Nezavisne liste Zagreb surađivala u jedinicama lokalne samouprave gdje su imale osvojene mandate te stabilizirala financiranje. Petrović je najavio da će stranka nastaviti suradnju sa svim progresivnim političkim snagama u Hrvatskoj i u budućnosti te nastojati zajedno s koalicijskim partnerima privesti kraju započete projekte. Na međunarodnom planu Zelena alternativa – ORaH bit će i dalje aktivni u sklopu Europske zelene stranke, bilateralno surađivati s drugim zelenim strankama iz Europske unije te uspostaviti suradnju sa zelenim strankama iz regije.

Poslovna direktorica Maja Ogrizek ukratko je predstavila strukturu prihoda i rashoda u 2022. godini, koja je završena s gotovo 22.000 eura na računu. Izvještaji su usvojeni jednoglasno, nakon čega je Sanja Albaneže kao jedina kandidatkinja izabrana za predsjednicu nadzornog odbora stranke.

Zaključno je predsjednik predstavio Zeleni centar znanja, projekt kojem je cilj da se svim zainteresiranima, bilo da je riječ o političkim akterima, aktivistima ili građanima pomogne da što brže dođu do informacija relevantnih za rješavanje problema vezanih uz provođenje zelenih politika, bilo da je riječ o implementaciji obnovljivih izbora energije ili o zaštiti okoliša od zagađenja. Do ideje došlo nakon što je nekoliko stranaka i neovisnih lista zatražilo informacije kako bi riješile problem u svojoj jedinici lokalne samouprave a svakako će se nastojati da se dosadašnja suradnja proširi i na druge zajedničke akcije, najavio je Petrović.