Najnovije
Pet uskličnika za zdrav planet!!!!!

Pet uskličnika za zdrav planet!!!!!

Predstavili smo danas naših pet uskličnika, odnosno programa koje smo pripremili za idući saziv Europskog parlamenta. Ovih pet ključnih programa obuhvaća osiguravanje odgovornog i efikasnog gospodarenja otpadom, zaštitu zraka, vode i tla, poticanje proizvodnje hrane za zadovoljenje vlastitih potreba, reformu energetskog sustava te, zaključno, pokretanje nove industrijalizacije koja će osigurati nova, zelena radna mjesta.
Razvojem postrojenja za korištenje otpada i omogućavanje njegovog recikliranja ili ponovne uporabe smanjit će se zagađene okoliša i očuvati čistoća zraka, voda i tla, što će pomoći očuvanju zdravlja svih građana Hrvatske. Razvoj poljoprivrede za potpuno zadovoljenje vlastitih potreba za hranom postići će se optimiziranjem poljoprivrede na održivim temeljima i povezivanjem malih, srednjih i velikih poljoprivrednih gospodarstava te prateće industrije. Cilj reforme energetskog sustava je omogućiti građanima da jednostavno i brzo i na za njih ekonomski isplativ način postanu proizvođači električne energije i da ona postane jeftinija, a upravo ta jeftinija energija bit će jedan od temelja nove industrijalizacije na digitalnim tehnologijama.
Za postizanje svih ovih ciljeva postoje programe ili strategije Europske unije koje se mogu primijeniti i u Hrvatskoj, a za uspješnu implementaciju potrebno je određeno usklađivanje koje je moguće realizirati kroz odgovarajuće mehanizme. Implementacijom ovih politika bitno će se smanjiti ugljični otisak i usporiti klimatske promjene, što je temeljni preduvjet za opstanak našeg planeta.
Pet uskličnika su predstavili Zorislav Antun Petrović, nositelj liste Zelene alternative – ORaH, Nada Dominić Netz, najstarija kandidatkinja na ovim izborima za EU parlament i Valerija Kulaš, jedna od nekoliko kandidatkinja rođenih ovom tisućljeću.