Društvena pravda

Društvena pravda

Vjerujemo da je pravičnost i solidarnost temelj naših društava i osnova za prosperitetnu Hrvatsku. Strastveno se zalažemo za razvoj pravde i pravednosti i podržavamo politike koje smanjuju nejednakost i iskorjenjuju siromaštvo. Cijenimo doprinos građanskih udruga i lokalnih inicijativa u pomaganju onima kojima je potrebna pomoć i u oblikovanju otvorenog, raznolikog i gostoljubivog društva.

Naš je cilj ojačati lokalne zajednice i učiniti sva naselja prikladnijima i ugodnijima za sve. Želimo da stanovanje bude dostupno i pristupačno. Vjerujemo da su raznoliki, inkluzivni i zeleni gradovi preduvjet za društvenu interakciju, suradnju i zdrav život.

Driuštvena pravda i pravedan porezni sustav idu ruku pod ruku; želimo vidjeti da u Hrvatskoj svatko plaća svoj pravi udio za opće dobro. Zalažemo se za borbu protiv izbjegavanja poreza i poreznih prijevara koje dovode do nedostatka sredstava za funkcioniranje društva i za održavanje institucija o kojima ovisimo: pravosuđa, zdravstva, obrazovanja itd.

Potrebne su nam zelene investicije u javnu infrastrukturu i javna dobra i usluge. Moramo zaustaviti kratkovidne mjere štednje koje samo povećavaju pritisak za zatvaranje ili privatizaciju bitnih javnih objekata, otpuštanje javnih službenika, smanjenje plaća i socijalnih naknada te rezultiraju većim financijskim teretom za sljedeću generaciju.

Sve veći broj građana, posebno mladih, vidi kako im se vlastite životne šanse smanjuju i zbog toga se opredjeljuju za odlazak iz Hrvatske, što dodatno narušava ekonomsku perspektivu države. Dok se mnogi građani bore da sastave kraj s krajem i osiguraju svoj životni standard, mali broj bogatih ljudi i obitelji sve više povećava svoje bogatstvo, često putem upitne spekulacije na međunarodnom financijskom tržištu i korištenjem poreznih i zakonskih rupa. Mnogi se osjećaju ekonomski isključeni i neshvaćeni od strane državne. To se treba promijeniti!