Ekonomija i rad

Ekonomija i rad

Gospodarstvo nikada nije bilo tako globalno kao sada, a industrije se brzo transformiraju i ulaze u digitalno doba. U ovom stoljeću suočavamo se s novim izazovima koji zahtijevaju potpunu preobrazbu našeg gospodarskog sustava. Kako bismo stvorili budućnost bez fosilnih goriva i poticali održive načine proizvodnje i prijevoza, trebamo pokrenuti Zelenu transformaciju. Zelena ekonomija će pružiti dostojne poslove u industrijama budućnosti dok nas čini manje ovisnima o takozvanom „ekonomskom rastu”. Naši životi su važniji od brojki bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Podupiremo zelene tvrtke, zadruge i lokalne inicijative i zagovaramo odgovorno vođenje poslovanja. Dani korporativnog kapitalizma koji obogaćuje samo malobrojne, dok ugrožava ljude i planet, su odbrojani. Želimo staviti ljude i planet na prvo mjesto i unaprijediti kvalitetu života u Hrvatskoj, danas i sutra.

Također se zalažemo za pravedne trgovinske sporazume koji poštuju prava radnika i zaštitu potrošača, usklađuju se s okolišnim i sigurnosnim standardima, ne narušavaju pravni sustav, ne istiskuju manje konkurente niti predstavljaju prijetnju egzistenciji ljudi u zemljama u razvoju.

Gospodarske krize uzrokuju teškoće i siromaštvo. Mjere štednje su se pokazale pogoršanjem životnog standarda mnogih građana jer dodatno povećavaju nezaposlenost i ograničavaju pristup osnovnim dobrima i uslugama. Želimo osigurati da nitko ne bude zapostavljen. Stoga zagovaramo gospodarska jamstva za građane i aktivne politike trošenja kako bismo podržali gospodarsku obnovu i vratili nadu, posebno mladima.

Zaposlenici se moraju brzo prilagođavati novim zahtjevima suvremenog svijeta rada. Želimo vidjeti više ulaganja u cjeloživotno učenje kako bi zaposlenici mogli stjecati vještine tijekom svoje profesionalne karijere. Zeleni poslovi će biti budućnost, stoga prijelazi između poslova moraju biti što glađi kako bi se izbjegla nezaposlenost i siromaštvo.

Jedno je sigurno: naš trenutni proizvodni model nema budućnost. Očito je da prekomjerno koristimo mnoge prirodne resurse našeg planeta, pri čemu nanosimo ozbiljnu štetu biosferi i drugim živim bićima te ugrožavamo budućnost naše djece. Moramo pronaći načine kako živjeti unutar granica planeta.