Europa i demokracija

Europa i demokracija

Neprestano radimo na razvoju Europe koja je dorasla globalnim izazovima s kojima se suočavamo u 21. stoljeću. Rješenja možemo pronaći samo ako slušamo brige i nade naših građana.

Europa je više od samih institucija. To smo svi mi, bez obzira odakle dolazimo, kamo idemo, što volimo, koga volimo i tko želimo biti. Ujedinjeni smo u raznolikosti, temeljeni na našim zajedničkim europskim vrijednostima slobode, solidarnosti i demokracije.

Europska unija je osnovana kako bi garantirala mir i promicala prosperitet svojim građanima. Ustanovila je nadnacionalne institucije, razvila trajnu suradnju među našim narodima i djeluje kao oslonac i izvor stabilnosti – nešto što još nismo vidjeli u europskoj povijesti. Pruža nadu mnogim građanima unutar EU i susjednih zemalja.

Mi vjerujemo u potrebu sve jaču suradnju zemalja Unije i želimo je učiniti demokratskijom, relevantnijom i korisnijom za građane. Zato želimo da EU reformira, da približi svoje politike i prioritete prema zelenim rješenjima koja su dobra za i za okoliš i za budućnost, da reformira i demokratizira svoj proces donošenja odluka kako bi manje ovisila o državama članicama i približila se svojim građanima.

Stoga smo protiv tajnih pregovora koji marginaliziraju Europski parlament i isključuju nacionalne parlamente, medije i javnost, jer svaki takav sporazum smanjuje povjerenje europskih građana u europski projekt.