Okoliš i hrana

Okoliš i hrana

Kao zelena stranka, posvećeni smo zaštiti ekosustava i biološke raznolikosti te promicanju prava potrošača na održivu i zdravu hranu. Vjerujemo u poljoprivrednu transformaciju koja daje prioritet održivoj i organskoj poljoprivredi te okončava beznadnu situaciju tradicionalne poljoprivrede i malih poljoprivrednika u industrijskim zemljama, kao i na globalnom jugu. Radimo na okončanju intenzivne tvorničke poljoprivrede i promicanju snažnih standarda za dobrobit životinja. Naša predanost je staviti lokalne poljoprivrednike, lokalne prehrambene zadruge i potrošače na prvo mjesto.

Dobra hrana je pravo svakoga. Zalažemo se za kraće prehrambene lance koji povezuju potrošače i proizvođače u pravednim regionalnim partnerstvima. Visoki standardi kvalitete moraju se primjenjivati na sve što jedemo i pijemo, stoga želimo osigurati da potrošači točno znaju sve sastojke i porijeklo svojih proizvoda.

Naša trenutna poljoprivreda i proizvodnja hrane daleko su od održivosti. Intenzivna proizvodnja hrane dovodi do monokulture, degradacije tla i zemljišta, onečišćenja podzemnih voda i izumiranja vrsta. Nanosi nepotrebnu štetu životinjama koje se rijetko tretiraju kao živa bića. Genetski modificirani organizmi (GMO) i široka uporaba pesticida prijete našem zdravlju i okolišu. Stoga smo protiv intenzivne poljoprivrede jer nanosi štetu ekosustavu i biološkoj raznolikost.

Podupiremo mjere za zaštitu i održivo korištenje vitalnih prirodnih resursa. Sada je vrijeme da zahtijevamo zdraviji i održivi način proizvodnje hrane te obziran odnos prema prirodnim temeljima života. Briga o dobrobiti čovječanstva, životinja i prirode te osiguravanje pristojnog života sadašnjim i budućim generacijama mora biti srž odgovorne politike. Hrvatska, sa svojim golemim prirodnim bogatstvima koja uključuju vode, obradivo tlo, šume i more, ima veliki potencijal da svoje prirodne resurse – ukoliko ih uspije obnoviti i održati – stavi na raspolaganje za veliku dobrobit svojih građana.