Najnovije
Tražit ćemo povećanje ovlasti Europskog javnog tužitelja

Tražit ćemo povećanje ovlasti Europskog javnog tužitelja

Zalagat ćemo se u Europskom parlamentu za harmonizaciju definicije korupcije na području cijele Europske unije, odnosno donošenje direktive koja će zahtijevati od svih država članica da u svojoj legislativi proglase sve korupcijske radnje kaznenim djelom i da za ta djela propisuju učinkovite, proporcionalne i odvraćajuće kazne, najavili su danas na konferenciji za medije predsjednik Zelene alternative – ORaH-a Zorislav Antun Petrović, predsjednik Glavnog foruma Dinko Kulaš i glavni tajnik Hrvoje Dominić. Stranka će pokrenuti i definiranje minimalnih standarda koje moraju ispunjavati nacionalni antikorupcijski organi i procedure. Inzistirat ćemo na donošenju propisa koji će olakšati suradnju između nacionalnih organa gonjenja i pravosudnih tijela u istragama i suđenjima za korupcijska djela te tražiti da se bilo kakve transfere iz proračuna Europske unije uvjetuje zadovoljavanjem tih uvjeta, čime će se osigurati efikasnije korištenje sredstava, istaknuo je Petrović.

Zelena alternativa – ORaH će zalagati i za jačanje uloge i proširenje ovlasti Ureda europskog javnog tužitelja jer se pokazao efikasnijim u suzbijanju korupcije povezane s politikom od Uskoka i drugih nacionalnih tužilaštava. Kulaš je istaknuo: “Razlog tome je očit: Ured nije ovisan niti povezan s lokalnim političarima i izvršnom vlasti kao glavnim generatorima korupcije. U tu svrhu bi trebalo mijenjati Uredbu Vijeća EU 2017/1939 u smjeru proširenja ovlasti na sva teška kaznena djela s prekograničnom dimenzijom, a posebno ona vezana uz nasilje, korupciju i zlouporabu ovlasti i položaja kao kaznenim djelima koja danas izravno ugrožavaju i društva država članica i EU u cjelini”. Tim izmjenama bi trebalo onemogućiti i sve uplive nacionalnih sustava na rad Ureda, a posebno onemogućiti da o sukobu nadležnosti između Ureda i nacionalnog tužilaštva odlučuje nacionalni državni odvjetnik. Kulaš je podsjetio da je to predviđeno našim Zakonom o provedbi te uredbe, što u sadašnjoj situaciji omogućuje državnom odvjetniku, u čiju se stručnost opravdano sumnja i povezuje ga se sa raznim političarima, da odlučuje da se pojedini predmet izuzima iz nadležnosti Ureda i dodjeljuje državnom odvjetništvu pod njegovom kontrolom.

Petrović je zaključi da bi se uz navedene mjere bitno smanjio rizik od korupcije koja na razini Europske unije po procjenama Europskog parlamenta iznosi nekoliko stotina milijardi eura godišnje. Taj iznos bi bio dovoljan da se okonča glad u svijetu (procijenjeni trošak 229 milijardi eura), osigura pitka voda svakom stanovniku našeg planeta (129 milijardi eura) i osigura zdravstvena skrb za sve žitelje nerazvijenih i nedovoljno razvijenih zemalja (115 milijardi eura). Po istoj procjeni se godišnje u Hrvatskoj zbog korupcije gubi 8,5 milijardi eura, što je gotovo 14 posto BDP-a.