Najnovije
Za predstojeće izbore treba okupiti sve progresivne snage!

Za predstojeće izbore treba okupiti sve progresivne snage!

Kao autentična zelena stranka spremni smo poduprijeti okupljanje svih progresivnih snaga na predstojećim izborima, jedna je od poruka s izvještajne skupštine stranke Zelena alternativa – održivi razvoj Hrvatske održane u subotu u Zagrebu. Zelena alternativa – ORaH smatra da u Hrvatskoj ima puno prostora za uspješnije provođenje zelenih politika i zna kako ih provesti u život.

Predsjednik Zorislav Antun Petrović najavio je da će stranka razgovarati sa svim progresivnim strankama u Hrvatskoj o postizanju sinergije na za predstojeće izbore, od parlamentarnih koji bi se trebali održati u prvoj polovici ove do lokalnih koji će se održati u svibnju iduće godine. Podnoseći izvještaj o radu u prošloj godini Petrović je istaknuo da je stranka tražila partnere zainteresirane za provođenje zelenih politika među lokalnim vijećnicima. Zainteresiranih ima od Međimurja do Dalmacija, tako da će se uskoro osnovati Zelena inicijative da bi se omogućila platforma za zajednički rad. Predsjednik Zelene alternative – ORaH-a podsjetio je da je stranka u prošloj godini surađivala i sa zelenim strankama iz regije, s kojima dijelimo „vodotokove, zrak i prirodna staništa“ te sa zelenim strankama iz drugih zemalja Europske unije, s kojima je pokrenut projekt ZOZ (Zaštitimo okoliš znanjem) te organizirano prikupljanje potpisa za peticiju za spas europskih šuma.

Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević je pozdravljajući skup podsjetio da je Zelena alternativa – ORaH prva otvorila zelene teme u Hrvatskoj te istaknuo značaj okupljanja političkih snaga od ljevice prema centru za smjenu vlasti na dolazećim izborima. Marta Ana Cesar, članica predsjedništva Građanskog liberalnog saveza, ocijenila je da među progresivnim strankama ima puno prostora za suradnju, dok je Branko Kolarić, v.d. predsjednika SDP-a Zagreba ocijenio da dolaze ključni parlamentarni izbori na kojima bi trebalo doći do smjene vlasti. Kolarić je također ocijenio da su odnosi između dvije stranke vrlo dobri i da bi se suradnja zahvaljujući komplementarnosti programa mogla unaprijediti na svim razinama.