Krenuo je zeleni val!!!

Pred zelenima iz svih zemalja Europske unije “spitzenkandidati” Ska Keller i Bas Eickhout su najavili početak kampanje za izbore za Europski parlament

Krenuo je Zeleni val!!!

Zeleni iz svih zemalja Europske unije i svih stranaka članica Europske zelene stranke okupili su se u Brusselu kako bi kroz “Zeleni val” najavili kampanju za europske izbore 26. svibnja. Pred nekoliko tisuća sudionika kandidatkinje i kandidati iz više europskih zemalja najavili su ključne teme zelenih za predstojeće izbore: borbu protiv klimatskih promjena, ravnopravnost spolova, sigurne migracije, vladavinu prava i pravedno oporezivanje. Glavni kandidati za predsjednika predsjednika Europske komisije (EK), Ska Keller iz Njemačke i Bas Eickhout iz Nizozemske najavili su da će se Zeleni zauzimati za ekologizaciju gospodarstava, uvođenje vlakova kao alternative avionima, uvođenje pristojnog minimalnog dohotka te uključivanje prava na pobačaj u Povelju Europske unije o temeljnim pravima.

Eickhout je istaknuo da se zeleni moraju izboriti za drukčiju Europu koja je zelena, održiva, socijalna i uključiva. Posebno je naglasio: „Gospodarski i socijalni plan rada EU-a mora se temeljito promijeniti“. Prema njegovim riječima, manifest Zelenih dobio je na skupu u Berlinu u studenom 2018. jasnu ekonomsku dimenziju koju sad treba uobličiti. „Ovih 12 točaka koje manifest Zelenih formulira više sliči na industrijski plan rada, što prije 20 godina možda ne bi bilo logično za našu stranku, ali sada jest”, zaključio je Bas. Ska je podsjetila zeleni više nisu sami u svojoj borbi jer sve više građana, a posebno mladih, iskazuje brigu za okoliš i klimu. Njemačka eurozastupnica, koju je i na izborima za Europski parlament bila „spitzenkandidatkinja“ zelenih predsjednicu Europske komisije izraziola je nadu da će Europska unija ostati na 28 članica, odnosno da do Brexita neće doći.

Na skupu je sudjelovao i predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović, koji je prije početka „Zelenog vala“ sudjelovao i na sastanku svih zelenih kandidata u organizaciji kluba grupacije Zelenih u Europskom parlamentu. U trenutnom sazivu Europskog parlamenta su 52 zelena zastupnika, među kojima je i Davor Škrlec, koji je prije pet godina ušao u EP na listi ORaH-a.