Najnovije
Pozivamo gradske vlasti i holding da Zagrepčanima osiguraju jeftiniji plin

Pozivamo gradske vlasti i holding da Zagrepčanima osiguraju jeftiniji plin

Poraz Gradske plinare Zagreb opskrba na natječaju za opskrbljivača plinom za kućanstva u Gradu Zagrebu ne znači da Grad Zagreb, odnosno ta tvrtka, ne mogu svojim građanima ponuditi plin povoljnije od pobjedničke tvrtke Međimurjeplin, istaknuo je danas na konferenciji za medije naš zastupnik u Skupštini grada Zagreba Zorislav Antun Petrović. On je apelirao na Gradsku upravu i Zagrebački holding da od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. osiguraju opskrbu plinom za zagrebačka kućanstva bar po cijeni koju je na natječaju ponudio Međimurjeplin i tako umanje posljedice neuspješne prijave.

Petrović je podsjetio da se opskrba plinom osigurava na tri načina: kroz javnu uslugu opskrbe, tržišnu uslugu opskrbe ili zajamčenu opskrbu plinom. Javna usluga opskrbe plinom je uslugakojom se osigurava da barem jedan opskrbljivač mora osigurati opskrbu plinom za kategoriju kupaca kućanstva, a to je za područje Grada Zagreba nakon pobjede na natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije Međimurje plin. Ova tvrtka, čiji suvlasnici su međimurske jedinice lokalne samouprave, odabrana je na natječaju prema kriteriju najnižeg troška opskrbe i kriteriju najvećeg dozvoljenog udjela pojedinog opskrbljivača u obvezi javne usluge i od 1. listopada mora osigurati zagrebačkim kućanstvima po cijeni od 0,0095 EUR/kWh, što je inače najviša cijena među svim distributivnim područjima u Hrvatskoj.

Kako svi registrirani opskrbljivači plinom, među koje spada i GPZ-Opskrba mogu ponuditi tržišne ugovore krajnjim kupcima na svim distribucijskim područjima prema tržišnim uvjetima, odnosno i opskrbljivači koji nisu odabrani na natječaju za javnu uslugu opskrbe plinom mogu sudjelovati u daljnjoj opskrbi plina, pozivamo GPZ-Opskrba da pronađe načina i ponudi Zagrepčanima plin bar cijeni od 0,0095 EUR/kWh, ako već nije u stanju ponuditi nižu cijenu. Ovo je također sjajna prilika da se provede restrukturiranje tvrtke i omogući joj se da bude konkurentnija. Sva kućanstva imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od bilo kojeg opskrbljivača plinom.

Po našoj ocjeni su bilo kakve žalbe na natječaj vrlo upitne – uvjeti su bili jednaki za sve, kriteriji jasni i jednostavni. Ako je bilo što bilo upitno u uvjetima natječaja za Grad Zagreb moglo se reagirati i prije prvog i prije drugog, ponovljenog natječaja. Grad Zagreb, Zagrebački holding i Gradska plinara Zagreb – opskrba imaju usprkos neugodnom porazu sačuvati svoje klijente i likvidnost Zagrebačkog holdinga nuđenjem plina po povoljnoj cijeni našim sugrađanima.