Najnovije
Vlada ima povijesnu priliku ispraviti nepravdu prema prosvjetarima, bez kojih niti jedno društvo nema budućnosti

Vlada ima povijesnu priliku ispraviti nepravdu prema prosvjetarima, bez kojih niti jedno društvo nema budućnosti

U ponedjeljak 25. studenog, u 12:05, treba što masovnije podržati prosvjed „Hrvatska mora bolje” na središnjem zagrebačkom trgu kako bi se Vladu podsjetilo da je njena zadaća osigurati pravedne i vjerodostojne plaće u sustavu javne uprave 

Nakon što je Vladi trebalo mjesec dana od početka štrajka u školama da s predstavnicima dijela prosvjetnih sindikata u štrajku konačno počne razgovarati treba se nadati da neće biti propuštena priliku za postavljanje jasnog i preglednog sustava rashoda plaća u javnom sektoru. Ujedno treba iskoristiti priliku za postavljanje sustava stimulacije i nagrađivanja koji će omogućiti da se ne samo u obrazovanju već i u cijelom javnom i državnom sektoru konačno uvedu kriteriji izvrsnosti.

U ponedjeljak 25. studenog, u 12:05, treba što masovnije podržati prosvjed „Hrvatska mora bolje” na središnjem zagrebačkom trgu kako bi se Vladu podsjetilo da je njena zadaća osigurati pravedne i vjerodostojne plaće u sustavu javne uprave. Neprihvatljivo je da u nekim resorima javne uprave stručna sprema vrijedi više nego u drugima, a posebno je neprihvatljivo da su u resoru obrazovanja, jednom od ključnih za razvoj i napredak naše zemlje, primanja u odnosu na razinu obrazovanja među najnižima.

Sektor prosvjete je potplaćen u odnosu na druge zaposlenike u javnom sektoru, posebno u odnosu na državne službe, i trenutno stanje je neodrživo. Vlada bi trebala iskoristiti priliku i energiju unutar sustava obrazovanja kako bi postavila sustav na zdrave noge i utvrdila pravedne koeficijente i pravedan sustav nagrađivanja i napredovanja u prosvjeti i obrazovanju. Bez zadovoljnih i pravedno nagrađenih učitelja, nastavnika i profesora, i kvalitetnog sustava obrazovanja niti jedno društvo nema budućnosti.