Najnovije
Zaustavimo zagađivače koji blokiraju akcije protiv klimatskih promjena

Zaustavimo zagađivače koji blokiraju akcije protiv klimatskih promjena

Potpišite online peticiju na https://www.tilt.green/hr/noect i pomozite nam da ukinemo štetan Ugovor o Europskoj energetskoj povelji koji dovodi u pitanje napore u zaustavljanju globalnog zagrijavanja

Povodom Dana planeta Zemlje pozivamo sve građanke i građane Republike Hrvatske na potpisivanje peticije za ukidanja Ugovora o energetskoj povelji koji ugrožava napore za zaustavljanje klimatskih promjena. Već sada neke plinske i naftne kompanije koriste ovaj ugovor za usporavanje tranzicije s ugljičnih na čiste izvore energije, što bitno ugrožava borbu protiv klimatskih promjena i ako se Ugovor ne ukine praktički će biti onemogućena borba protiv globalnog zagrijavanja. Potpisivanje peticije organizirano je u svim zemljama Europske unije, a u Hrvatskoj je za realizaciju zadužena Zelena alternativa – ORaH uz potporu Europske zelene stranke.

Ugovor o energetskoj povelji, donesen 1994., trebao je olakšati energetsku suradnju zemalja Europske unije sa zemljama istočne Europe i bivšeg SSSR-a zaštitom međunarodnih ulaganja u energetskom sektoru. S ciljem poboljšanja sigurnosti opskrbe zemlje potpisnice su se obvezale olakšati tranzit energetskih proizvoda bez razlike. Povelja određuje stroge procedure za rješenje sporova između država kao i između država i tvrtki, što su sad neke plinske i naftne kompanije počele zlorabiti kako bi usporile energetsku tranziciju, što dovodi u pitanje postizanje smanjivanje ugljičnih emisija i postizanje ugljične neutralnosti EU do 2050. godine.

Zastupnici u Europskom parlamentu su prošle godine gotovo jednoglasno zatražili radikalnu modifikaciju Ugovora, odnosno Povelje, pri čemu su posebno kritizirali mehanizam rješenja sporova koji prema njima sprječava napuštanje infrastruktura. Za promjenu, potreban je dogovor svih potpisnika, a cilj je povlačenje fosilne energije iz Ugovora, što izaziva otpore mnogih neeuropskih potpisnika koji su i sami proizvođači ugljikovodika.

Kako bi se zemlje članice Europske unije potaknulo da što prije pristanu na modifikacije pokrenuta je peticija koja se potpisuje u svim zemljama članicama. Za sada se u Hrvatskoj potpisuje samo online verzija, dostupna na https://www.tilt.green/hr/noect, a kad dozvole epidemiološke prilike potpisivat će se i na otvorenom.