Najnovije
Na izbore u Zagrebu idemo u zeleno-lijevoj koaliciji

Na izbore u Zagrebu idemo u zeleno-lijevoj koaliciji

Zelena alternativa – održivi razvoj Hrvatske ide na lokalne izbore u Zagrebu u koaliciji sa strankama Možemo!, Nova ljevica i Zagreb je naš, a listu će pojačati i ugledne članice i članovi Nezavisne liste Zagreb – koalicija ima najzeleniji program za Zagreb u povijesti

Najavili smo danas izlazak na izbore u Zagrebu u koaliciji u kojoj su nam partneri Možemo!, Nova ljevica, Zagreb je naš, a listu za skupštinu će pojačati i ugledne članice i članovi Nezavisne liste Zagreb. Iznimno nam je drago da ćemo kao najzelenija stranka u Hrvatskoj biti dio koalicije s dosad najzelenijim programom koji će život u Zagrebu učiniti i boljim i zdravijim, istaknuo je na predstavljanju koalicije predsjednik Zelene alternative – ORaH-a Zorislav Antun Petrović.

Tomislav Tomašević, čelnik stranke Možemo! i kandidat koalicije za gradonačelnika podsjetio je na predstavljanju da je koalicija nastavak suradnje započete na lokalnim izborima u Zagrebu 2017. godine te nabrojao prioritetna područja na koja ćemo se fokusirati nakon izbora. To su povećanje opsega recikliranja i kompostiranja otpada, zatvaranje odlagališta Jakuševec do kraja prvog mandata, proširenje i unapređenje vodovodne i odvodne mreže, brži i kvalitetniji javni prijevoz te razvoj biciklističke infrastrukture, cjelovita i zelena obnova nakon potresa, skraćivanje lanaca opskrbe hranom obrazovnih ustanova uz unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite.

Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice najavila je, između ostalog, planira proširenje mreže javnih gradskih domova za starije i uvođenje novih modela skrbi poput usluge pomoći u kući, provođenje projekata međugeneracijske solidarnosti poput interakcija domova za starije i vrtića te uključivanje studentske populacije u brigu za starije, a sustav socijalne skrbi fokus će imati i na djeci. „U programu osobito naglašena briga za socijalne politike pa će Zagrebu omogućiti jednak pristup obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, stanovanju te kulturi svim sugrađanima“, rekla je Kekin.

Petrović je zaključno istaknuo uvođenje transparentnosti u rad svih tijela gradske vlasti i poduzeća, energetsku tranziciju kroz postavljanje solarnih panela na krovove javnih i poticanje postavljanja na privatne zgrade te ozelenjivanje javnih površina tako da će svaki kvart imati uređeni park i zone za rekreaciju, uz povećanje broja stabala u gradu za bar 20 posto.