Najnovije
Zelena alternativa – ORaH napušta klub u zagrebačkoj skupštini, ali ostaje dio skupštinske većine

Zelena alternativa – ORaH napušta klub u zagrebačkoj skupštini, ali ostaje dio skupštinske većine

U skladu s odlukom gradske organizacije i tijela stranke u četvrtak smo napustili klub Možemo!-Zagreb je naš!-Nova ljevica u Skupštini Grada Zagreba i najavila da će gradski zastupnik stranke odsad djelovati kao nezavisni u sklopu skupštinske većine. Odluka o napuštanju donesena je jer nismo zadovoljni načinom funkcioniranja kluba i našim mjestom u njemu, a posebno odnosom prema zelenim politikama. Naša je uloga sukladno odnosu snaga u samom klubu bila zanemariva, te ne smatramo da trebamo prisvajati zasluge ni snositi rizike bez mogućnosti jasne artikulacije naših stavova. Izlaskom iz kluba dobivamo prostor za predstavljanje naših ideja za Zagreb, a generalno smatramo da je potrebno više zelenih politika ne samo u Zagrebu već i u cijeloj Hrvatskoj.

U strateškoj smo suradnji s Možemo, odnosno Zagreb je naš! još od lokalnih izbora 2017. i od tada smo nastupali zajedno s ovim strankama i Novom ljevicom na izborima za Europski parlament, Sabor i lokalnim izborima 2021. kao lijevo-zelena koalicija. Nismo zadovoljni suradnjom od lokalnih izbora 2021. nakon kojih je naša koalicija počela gubiti zeleni element. Posebno se to očitovalo u posljednje vrijeme, kad je naziv saborskog kluba promijenjen iz Zeleno-lijevog bloka u Možemo, a u Gradu Zagrebu su nestala sva tijela koja u imenu imaju zaštitu okoliša, do njihovih nastupa u cjelini. Mi smo zelena stranka i zagovaramo zelene politike te želimo da to bude jasno i vidljivo. To ne znači da namjeravamo napustiti vladajuću koaliciju ili podržati oporbu u gradu, ali znači da želimo da naši stavovi budu jasni i vidljivi. Nastavit ćemo podržavati gradonačelnika i većinu u skupštini, ali si zadržavamo pravo da na pitanjima koje smatramo ključnim i u kojima imamo različite poglede te razlike i jasno iskažemo. Smatramo da će to doprinijeti i kvaliteti suradnje s našim partnerima i kvaliteti funkcioniranja gradske vlasti.

Želimo nastaviti suradnju s našim saveznicima i dalje i u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj jer smatramo da je već i sada donijela do mnogih pozitivnih promjena u našoj zemlji, ali isto tako želimo jasno artikulirati naše zelene stavove. Nastavit ćemo promovirati zelene politike i nuditi rješenja za zaštitu okoliša i održivi razvoj u cijeloj Hrvatskoj i djelovati u tom smjeru sa svim političkim snagama sa zelenim predznakom u Hrvatskoj. Bez zelenih politika naš planet jednostavno nema budućnosti.