Najnovije
Zeleni su najveći dobitnici u Brandenburgu i Saskoj

Zeleni su najveći dobitnici u Brandenburgu i Saskoj

U sjeni poplave glasova koju je osvojila ekstremno desna stranka AfD (Alternativa za Njemačku) na lokalnim izborima u Brandenburgu i Saskoj, njemačkim saveznim zemljama smještenim na istoku zemlje, medijski izvještaji su previdjeli jedan bitan detalj: Zeleni će, poprilično je izvjesno, biti u izvršnoj vlasti obje savezne zemlje. A to će vrlo teško uspjeti ijednoj drugoj među strankama koje su osvojile mandate.

I u Saskoj i u Brandenburgu su Zeleni zabilježili rast. U Brandenburgu, gdje je najuspješnija bila SPD (Socijaldemokratska stranka Njemačke) s 26,2 posto osvojenih glasova, Zeleni su osvojili 10,6 posto, odnosno 4,6 postotnih poena nego na prethodnim izborima 2014. U konzervativnijoj Saskoj, gdje je CDU (Kršćansko-demokratska unija) bila najuspješnija s 32,1 posto glasova, Zeleni su osvojili 8,6 posto, odnosno 2,9 postotnih poena. Brandenburški parlament imat će od 88 zastupnika 10, a saski od 118 zastupnika 11 zelenih. I još jedan bitan detalj: Zeleni su u Potsdamu, glavnom gradu Brandenburga, osvojili izravni mandat, što je dosad bilo rezervirano za velike stranke. Marie Schäffer pobijedila je u izravnom srazu Klaru Geywitz koja je dotad u utvrdi SPD-a od 2004. osvojila tri mandata za redom brandenburškom parlamentu.

Obzirom da su sve stranke sudionice izbora već najavile da bilo kakvo koaliranje s AfD-om ne dolazi u obzir izvjesno je da će Zeleni po prvi puta ući u vlade Brandenburga i Saske. Izuzev što je AfD neprihvatljiv svima kao partner CDU i Linke su već najavili da neće u istu koaliciju, tako da u Brandenburgu do potrebnih 45 mandata mogu doći kombinacije CDU-SPD-Zeleni (55 mandata) i SPD-Linke-Zeleni, koja bi okupila točno 45 zastupnika. U Saskoj natpolovičnu većinu, odnosno više od 59 zastupnika, bez AfD-a može skupiti samo koalicija Kenija (crno-crveno-zelena) CDU-SPD-Zeleni, koja bi imala 67 ruku. Koalicija Kenija već funkcionira u Ovakva saveznoj zemlji Saska-Anhalt.

Trend rasta Zelenih mogao nastaviti i u listopadu na izborima za lokalni parlament u saveznoj pokrajini Tiringiji, također smještenoj na istoku Njemačke.