Najnovije
Nastavak suradnje s austrijskim zelenima – Zelena akademija Štajerske posjetila Zagreb

Nastavak suradnje s austrijskim zelenima – Zelena akademija Štajerske posjetila Zagreb

Dosadašnja suradnja zelenih stranaka Austrije i Hrvatska je bila jako dobra i svakako ćemo je nastaviti, zaključili su Sigrid Binder, predsjednica Zelene akademije Štajerske i Zorislav Antun Petrović, predsjednik Zelene alternative – Održivog razvoja Hrvatske na konferenciji za medije u subotu. Delegacija Zelene akademije Štajerske, nevladine udruge osnovane 1987. godine koja blisko surađuje sa Zelenom alternativom, austrijskom zelenom strankom, bila je u Zagrebu od srijede do subote na studijskom boravku.

Želja nam je bila vidjeti kako funkcionira crveno-zelena koalicija u Zagrebu jer i mi imamo sličnu koaliciju u Grazu, rekla je Binder, koja je bila i predsjednica kluba zelenih u gradskom vijeću Graza u prethodnom sazivu. Trenutno su u glavnom gradu Štajerske na vlasti koalicija zelenih, Komunističke partije Austrije i Socijaldemokratske stranke Austrije. Tijekom posjeta Zagrebu članovi Zelene akademije su se upoznali i s komunalnim temama, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena prometu. U zagrebačkom prometu je očito previše automobila, što ne samo da opterećuje promet već i smanjuje kvalitetu zraka i nadamo se da će neka od rješenja iz Graza i Austrije biti primjenjiva i ovdje, zaključila je predsjednica Zelene akademije Štajerske.

Petrović je istaknuo da je suradnja Zelene alternative – ORaH-a već godinama vrlo intenzivna i najavio daljnje intenziviranje. „Već smo bili u studijskom posjetu Grazu i upoznali se s rješenjima koja su tamo primijenjena, posebno po pitanju zbrinjavanja otpada i prometa, a uskoro planiramo još jedan posjet kako bi se razmijenili iskustva o radu unutar koalicija“, najavio je predsjednik Zelene alternative – ORaH-a.