Najnovije
Izravno financiranje iz fondova Europske unije je velika prilika za Hrvatsku

Izravno financiranje iz fondova Europske unije je velika prilika za Hrvatsku

 

Izravno financiranje iz fondova Europske unije omogućilo bi regijama i gradovima da sami definiraju svoje prioritete, participaciju građana u demokratskom procesu i pomoglo lokalnim vlastima u ispunjavanju obećanja koja su dali u kampanjama, rekao je Niklas Nienaß, zastupnik njemačke zelene stranke Die Grüne/Bundniss 90 u Europskom parlamentu na konferenciji za medije održanoj u srijedu. Nienaß je došao u Hrvatsku kako bi sudjelovao na konferenciji o kohezijskoj politici Europske unije u organizaciji Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske.

Po njegovoj ocjeni izravno financiranje bi pomoglo i uspješnijem korištenju fondova Europske unije i smanjilo utjecaj diktatura baziranih na izvozu fosilnih goriva, a u Hrvatskoj bi uz to i omogućilo ubrzano razvijanje potencijala na području obnovljive energije. „U cijeloj Europi se traže izvori obnovljive energije, a Hrvatska ima dovoljno vjetra i sunca da privuče industriju kojoj je energija potrebna“, ocijenio je njemački europarlamentarac. Po njegovoj ocjeni tu postoji potencijal ne samo za stvaranje zelenih novih radnih mjesta u postrojenjima obnovljivih izvora već i u industrijama koje bi ta energija privukla. „Nije mi jasno zbog čega hrvatska Vlada dosad nije više učinila na tom polju“, zaključio je Nienaß te najavio blisku suradnju s članicom Europske zelene stranke iz Hrvatske, Zelenom alternativom – ORaH-om.

Zorislav Antun Petrović, predsjednik Zelene alternative – Održivi razvoj Hrvatske, članice Europske zelene stranke iz Hrvatske, najavio je blisku suradnju sa zelenom grupacijom u EU parlamentu o izravnom financiranju. Imali smo prilike preko naših lokalnih vijećnika uočiti probleme koji se pojavljuju kod posrednog financiranja jer se često događa da se alocira nedovoljno sredstava za realizaciju projekata koji onda nepotrebno opterećuju lokalne proračune.

Njemački zeleni eurozastupnik je član Odbora za industriju, istraživanja i tehnologiju te Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta i koordinator grupacije Zelenih/ESS-a za regionalni razvoj. Bio je uključen u kreiranje legislative Europske unije o kohezijskim politikama za financijsko razdoblje 2021. – 2027., a i u razgovore o novom financijskom razdoblju 2028. – 2035. godine. Zeleni zagovaraju izravno financiranje, no konačnu odluku će donijeti idući saziv Europskog parlamenta koji će biti izabran u svibnju 2024. godine. Slijedeći izbori za Europski parlament će na neki način odlučivati hoće li se sredstva Europske unije koristiti da bi se osnažilo građane ili da bi velike kompanije i korumpirane vlade dobile ogroman novac za svoje ciljeve, a ne za dobrobit građana, zaključio je Nienaß.