Najnovije
Kreće projekt “Zaštitimo okoliš znanjem”

Kreće projekt “Zaštitimo okoliš znanjem”

Zelena alternativa – ORaH (Održivi razvoj Hrvatske) započinje projekt Zaštitimo okoliš znanjem, u sklopu kojeg će se organizirati cijeli niz edukativnih akcija kroz koje će se predstaviti sve informacije bitne za očuvanje okoliša i bioraznolikosti u cijeloj Hrvatskoj. Projekt su predstavili Zorislav Antun Petrović, predsjednik Zelene alternative – ORaH-a i Gustav Fridolin iz švedske zelene stranke Miljöpartiet, prvi zeleni ministar obrazovanja Švedske i predsjednik stranke između 2011. i 2019. godine. Projekt je predstavljen povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, na dan kada je 1972. godine u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu i usvojen Program UN-a za okoliš (United Nations Environmental Programme (UNEP). Ove godine se Svjetski dan zaštite okoliša obilježava pod sloganom „#BeatPlasticPollution“ (pobijedimo zagađenje plastikom) s ciljem smanjenja onečišćenja plastikom.

Petrović je podsjetio da se svake godine u svijetu proizvede više od 400 milijuna tona plastike, od čega polovica za jednokratno korištenje, a reciklira se manje od deset posto. Po procjeni OECD-a do 2060. bi proizvodnja plastike mogla doseći 1,2 milijarde tona, od čega bi milijarda tona završila u otpadu. Kako bi se podigla svijest o štetnosti plastike i potrebi zaštite okoliša Zelena alternativa – ORaH će u suradnji s partnerima iz Hrvatske i inozemstva kreirati edukativne akcije i kampanje, a prvi korak će se realizirati u suradnji sa švedskim zelenima.

Dok sam bio ministar obrazovanja 2014. – 2018. glavni prioritet bila je uspostava sustava u kojem će se kod sve djece i učenika razviti ekološka svijest i naučiti ih kako mogu doprinijeti zaštiti okoliša, istaknuo je Fridolin. Tijekom njegovog mandata usvojen je kurikulum kojim je predviđena obavezna edukacija predškolske djece na otvorenom s ciljem boljeg upoznavanja prirode. Kod starijih učenika naglasak je bio stavljen na upoznavanje s utjecajem ljudi u klimatskoj krizi, kako utjecati na društvo i kako stvoriti uvjete pogodne za život u svijetu koji se sve više zagrijava.

Trenutno Zelena alternativa – ORaH provodi kampanju „Spasimo šume Europe“ u sklopu koje se postavljaju info štandovi i prikupljaju potpisi kojima se traži od Europske komisije veći angažman na zaštiti šuma.