Najnovije
Tribina ” Gdje je Hrvatska u energetskoj tranziciji EU”: trebamo 300 posto obnovljivih izvora energije

Tribina ” Gdje je Hrvatska u energetskoj tranziciji EU”: trebamo 300 posto obnovljivih izvora energije

Hrvatska ima ogroman potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije koji tek treba razviti, istaknuto je između ostalog, na tribini „Gdje je Hrvatska u energetskoj tranziciji Europske unije“ održanoj u mjesnom odboru Silvije Strahimir Kranjčević u organizaciji Zelene alternative – ORaH-a u ponedjeljak. Uvodno izlaganje pred punom dvoranom održao je Toni Vidan, dugogodišnji okolišni aktivist i koji je još devedesetih zagovarao ubrzani prelaz na obnovljive izvore energije. Vidan je predstavio koncept komunalno održive energetike, koja je održiva ne samo ekološki već i socijalno, a bazirana je na učinkovitosti i obnovljivim izvorima, fleksibilnosti i decentralizaciji i elektrifikaciji. Temeljni preduvjet za uvođenje ovog koncepta je napuštanje prljavih tehnologija.

Vidan je podsjetio na posljedice klimatskih promjena, ukazao na pad cijene energije iz obnovljivih izvora i trend povećanih ulaganja u obnovljive izvore energije. Nakon analize razvoja situacije u Europskoj uniji na području razvoja obnovljivih izvora energije predavač je podsjetio i na brojne afere vezane uz obnovljive izvore energije u Hrvatskoj. Vidan je podsjetio da je Hrvatska četvrta najgora članica EU kad je riječ o udjelu električne energije iz solarnih panela – manji udio proizvodnje električne energije od Sunca imaju samo Finska, Irska i Latvija, zemlje koje imaju neusporedivo manje sunčanih sati od Hrvatske. Podsjetio je da je Končar još devedesetih godina prošlog stoljeća imao razvijenu tehnologiju za proizvodnju solarnih panela i tvornicu koja je uspješno radila, no 2011. je zatvorena. Zaključno, Vidan je pozvao na “hitno proglašenje klimatskog izvanrednog stanja, i prelazak, ne na 100 posto obnovljivih, nego na 300 posto  obnovljivih u Hrvatskoj, čime bi od proizvodnje zelene energije stvorili izvoznu gospodarsku djelatnost…”

U diskusiji nakon izlaganja ocijenjeno je da Hrvatska ima ogroman potencijal za obnovljive izvore energije, a posebno kad je riječ o solarnoj energiji. Predsjednik Zelene alternative – ORaH-a Zorislav Antun Petrović najavio je održavanje ovakvih tribina diljem Hrvatske te izradu prijedloga za masovno uvođenje solarnih panela u elektroenergetski sustav u Hrvatskoj.