Najnovije
Vlada treba čim prije pojednostaviti procedure za obnovljivce

Vlada treba čim prije pojednostaviti procedure za obnovljivce

Zastrašujući kolaps elektroenergetske mreže koji je u petak pogodio ogroman dio Hrvatske i nekoliko zemalja u susjedstvu jasan je signal za uzbunu i pokazuje da naša zemlja pod hitno mora potaći ulaganja u obnovljive izvore energije i elektroenergetsku mrežu. Vlada bi morala zaokružiti propise koji bi pojednostavili ulaganja u obnovljive izvore i to ponajprije za male ulagače, odnosno kućanstva, kako bi se potakla decentralizacije proizvodnje a to bi morala pratiti ulaganja u elektroenergetsku mrežu. To je najbolja garancija da se u budućnosti neće više događati ovakvi incidenti.

Jedna od glavnih prednosti decentralizacije proizvodnje električne energije je veća pouzdanost sustava i veća učinkovitost jer su daleko manji gubici u prijenosu i nema troškova distribucije. Da je u Dalmaciji iskorišten samo mali dio potencijala sunca ovakav kaskadni ispad prošao bi bez tako velikih šteta jer bi se električnom energijom proizvedenom iz lokalnih solara jednostavno nadomjestio manjak nastao zbog kaskadnog ispada mreže u Crnoj Gori i između Albanije i Grčke.

Novi zakoni koji uređuju instaliranje obnovljivih izvora energije doneseni su još krajem 2021. s dva cilja. Prvi je bilo usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, a drugi pojednostavnjenje procedura i intenziviranje ulaganja u proizvodnju obnovljive energije. Međutim, premda je prošlo skoro tri godine od donošenja ključnih zakona još uvijek nisu doneseni svi podzakonski akti, a među donesenima su neki u koliziji, tako da će Vlada morati uložiti dodatne napore u njihovo usklađivanje.

A da bi ulaganje u obnovljivce imalo smisla nužan preduvjet su velika ulaganja u elektroenergetsku mrežu, odnosno dalekovode, kako bi se osigurao prihvat novih proizvođača. Europska komisija je u svojoj Preporuci iz 2023. jasno navela da za povećanje integracije obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj treba znatno unaprijediti prijenosnu mrežu. Procjenjuje se da bi trebalo uložiti između 600 i 800 milijuna eura, a s inicijalnim investicijama bi se moglo početi u vrlo kratkom roku. Riječ je o velikom iznosu, no cijena ispadanja dijelova zemlje iz elektroenergetskog sustava je daleko veća.