Najnovije
Znamo kako unaprijediti pravosuđe i pomaknuti ga s dna Europske unije!

Znamo kako unaprijediti pravosuđe i pomaknuti ga s dna Europske unije!

Bez daljnjih izmjena Zakona o parničnom postupku koje će dodatno regulirati pripremno ročište uz propisivanje obaveznih rokova i drakonskih sankcija za suce koji neće poštovati te izmjene Hrvatska će i dalje biti među najlošijim članicama Europske unije kad je riječ o pravosuđu, istaknuo je Zorislav Antun Petrović, predsjednik stranke na konferenciji za medije u ponedjeljak. Podsjetio je da je „Pregled stanja u području pravosuđa u Europskoj uniji“ za 2024., koji je Europska komisija objavila u lipnju, jasno pokazao da je Hrvatska na začelju među 27 država članica po trajanju prvostupanjskih parničnih postupaka premda imamo najveći broj sudaca po broju stanovnika.

Izvješće pokazuje da niska kvaliteta pravosuđa te dugo trajanje posebno parničnih postupaka predstavlja rak ranu našega pravosuđa, a da to rezultira i ekstremno niskim povjerenjem građana. Hrvatska je rekorder po broju građana, njih čak 70 posto, koji smatraju suci i sudovi nisu neovisni, i to ponajviše zbog pritisaka iz vlasti i politike, rekao je Dinko Kulaš, predsjednik Glavnog foruma Zelene alternative – ORaH. Po njegovim riječima da bi st taj stav promijenio i skratilo trajanje prvostupanjskih parničnih postupaka potrebno je nastaviti s izmjenama Zakona o parničnom postupku i dodatno regulirati pripremno ročište, uz propisivanje obaveznih rokova te drakonskih sankcija za suce koje te izmjene neće poštovati. Pripremo ročište mora rezultirati planom postupka u kojem će u pisanom obliku biti utvrđeno koje su relevantne činjenice, što je pravni temelj spora, kojim od predloženih dokaza će se dokazivati pojedina činjenica te točni datumi svih ročišta sa planom što će na pojedinom ročištu biti izvođeno, istaknuo je Kulaš.

Po ocjeni ove zelene stranke to je način da postupak bude sasvim transparentan za sve sudionike, a posebno za stranke, što će neupitno smanjiti rizik od korupcije, povećati jasnoću te samim time i povjerenje u postupak, a olakšati i drugostupanjsku kontrolu, učiniti je jednostavnijom i bržom te smanjiti marginu za upitne odluke. Sucima treba biti sasvim onemogućeno da donose presude iznenađenja kojim će odlučivati na način i o pitanjima o kojima se uopće nije raspravljalo. Broj ročišta mora biti ograničen na pripremno + 3 osim kod posebno kompleksnih predmeta, razmak između ročišta za glavnu raspravu ne smije biti veći od 30 dana, potrebna se vještačenja moraju određivati odmah po provedenom pripremnom ročištu i završiti prije prvog ročišta za glavnu raspravu, trajanje između tužbe i prvostupanjske presude za takve predmete (one koji nisu ekstremno komplicirani) mora biti ograničeno na 10 mjeseci, žalba sa presudom i odgovorom na žalbu mora biti otpremljena na drugostupanjski sud u roku 30 dana od dana zaprimanja žalbe, drugostupanjska presuda mora biti donesena u roku 6 mjeseci od dana zaprimanja žalbe na drugostupanjskom sudu. Nepoštivanje odredbi o rokovima ili pripremi postupka mora predstavljati tešku povredu sudačke dužnosti i razlog za otkaz, zaključio je Kulaš.